Durabrik woonproject ‘Scheldehof’: architecturaal pareltje betekent opwaardering van omgeving

complex, maar geslaagd voortraject leidt tot slim wonen in een slimme buurt

Een slim huis in een slimme buurt’, zo vat bouwbedrijf Durabrik alle hedendaagse woon- en leefbehoeften samen. Het woonproject ‘Scheldehof’ in Destelbergen beantwoordt er naadloos aan: budgetvriendelijk, slim, architecturaal hoogstaand en energiezuinig. Vlakbij de stad, in een groene omgeving en mobiliteitsvriendelijk.Deze troeven maken van dit nieuwbouwproject, dat Durabrik samen met de gemeente Destelbergen met veel visie uittekende, een uniek verhaal.  De omvang van het project zal een complete verandering van de omgeving betekenen. Er ging dan ook een lang en intensief voorbereidingstraject aan vooraf dat zal zorgen voor een optimale reconversie van de site. Durabrik laat immers niets aan het toeval over bij de selectie, indeling en invulling van haarwoonprojecten. Een must gezien de uitdagingen waar de residentiële bouwsector vandaag voor staat: tanende open ruimtes, hoge bouwgrondprijzen, strengere energieprestatie-eisen, de milieu impact en uiteraard ook het mobiliteitsvraagstuk. Durabrik heeft oog voor zowel de woning, de omgeving als de historiek

Een beetje geschiedenis

In september 2012 kocht Durabrik de site aan van de nv TAE-Destelbergen, die op zijn beurt in de jaren ’90 het terrein aankocht van UCO Sportswear en UCO Textiles. Tot dan was er op de site sinds 1900 textielnijverheid aanwezig, met zelfs de exploitatie van een textieldrukkerij. TAE deelde het terrein op in een bedrijvenpark en verhuurde diverse gebouwen aan KMO’s die het voornamelijk als opslag- en winkelruimtes gebruikten.

Het was TAE die de gesprekken met de gemeente Destelbergen aanknoopte om de ambachtelijke zone om te vormen naar een woonzone. Dat verliep via een BPA (bijzonder plan van aanleg) dat eind 2006 werd goedgekeurd. Een logische stap in het verhaal van de site: de textielindustrie was niet meer rendabel, het bedrijvenpark was  slechts een tijdelijke oplossing gezien de verouderde gebouwen niet meer voldeden aan de actuele veiligheidseisen. Tegelijk paste de industriële site niet meer in de omgeving die grotendeels door bewoning wordt gekenmerkt. 

Een complex, maar geslaagd voorbereidingsproces

Bij de aankoop van de site stond Durabrik voor verschillende uitdagingen. Eerst en vooral was er de herlokalisering van de aanwezige KMO’s die langer dan voorzien duurde. Middels een goede verstandhouding tussen de huurders, Durabrik en de gemeente zijn de laatste huurders medio 2014 vertrokken. Enkel een tennisclub heeft er nu nog tijdelijk onderdak tot eind maart. Twee jaar lang was het beheer van een gedeeltelijk verlaten/verhuurde site bovendien geen sinecure. Sluikstorten, gekraakte panden, vandalisme, .. waren meermaals aan de orde.

Uiteindelijk zijn de sloopwerken, na het bekomen van de nodige sloopvergunning en een sloopsubsidie eind 2014 effectief gestart. Na afronding hiervan medio mei 2015, vangen de saneringswerken aan die nodig zijn gezien de historiek van de site. Er is een historische verontreiniging vastgesteld (deels met minerale olie, deels met gechloreerde solventen), zowel in de grond als het grondwater. Tussen de Vlaamse regering, Durabrik en de regisseurs (OVAM, de gemeente Destelbergen en departement Ruimte Vlaanderen) is op 31 januari een brownfieldconvenant afgesloten voor deze site.

Omvang van het project betekent ingrijpende verandering en opwaardering van de omgeving

De woonomgeving wordt nu na de  lange voorbereidingsfase in nauwe samenwerking met de gemeente Destelbergen  en met veel visie stilaan omgetoverd tot een trendy en aantrekkelijke woonomgeving.  Gezien de omvang van het project, zal dit leiden tot een heuse opwaardering van de ganse omgeving.

In het BPA liggen de grote krijtlijnen vast van de duurzame herontwikkeling van deze site : In drie fases worden 207 woonentiteiten gebouwd, waarvan 6 open bebouwingen, 38 gekoppelde woningen, 25 woningen in groepsbouw en 138 appartementen verdeeld over 6 urban villa’s aan de Schelde en 2 meergezinswoningen.  Binnen dit aantal zijn tevens 20 sociale woonentiteiten voorzien, waarvan één meergezinswoning van 14 entiteiten en 6 geschakelde woningen. Hiervoor wordt samengewerkt met de Volkshaard uit Gent.

Van industriêle site tot modern architecturaal pareltje

Na een  architectuurwedstrijd uitegeschreven door Durabrik, werd architect Geert Berkein geselecteerd .  Berkein zag in de herontwikkeling van de site een unieke kans om er een modern architecturaal pareltje van te maken. De sombere en logge industriegebouwen maken plaats voor wooneenheden met een hedendaagse en tijdloze architectuur die naadloos aansluit bij de groene omgeving. De woningen zijn zo ontworpen dat ze slim inspelen op duurzaam, economisch en tegelijk gepersonaliseerd bouwen. Elk huis krijgt zijn eigen identiteit, dankzij een speelse schakeling van volumes. De combinatie van gevelsteen en witte crepi zorgt voor een strak geheel en samen creëren de appartementen en woningen een aantrekkelijke woonomgeving, een aangename plaats waar jong en oud graag zullen vertoeven.

Slim wonen in een slimme buurt

Durabrik gaat steeds op zoek naar toplocaties in gebieden waar mensen echt willen wonen. Belangrijke criteria zijn vaak een bloeiend sociaal leven, de nabijheid van een groene long, een goede aansluiting op het wegennet en openbaar vervoer. En dat is nu net wat Destelbergen zo uniek maakt: deze site heeft het allemaal.

Het project Scheldehof ligt aan de rand van Gent, maar je kan er ook genieten van het prachtige uitzicht van het  Scheldeland of heerlijke fiets- en wandeltochten maken op de Scheldedijk, die rechtstreeks bereikbaar is voor alle wooneenheden. De site ligt helemaal in het groen, maar toch heb je alles bij de hand: vlakbij het cedntrum van Destelbergen, op fietsafstand van het centrum van Gent, winkels, scholen en bushaltes in de nabijheid, maar ook uitgebreide sportfaciliteiten. De ideale plaats dus voor allerlei doelgroepen: van  jonge gezinnen tot oudere levensgenieters! Bovendien is de R4 vlakbij waardoor je makkelijk richting onder meer Antwerpen of Brussel geraakt.

Scheldehof voorziet bovendien voor elk wat wils.  Zo kan je kiezen voor een huis met een plat dak en 3 slaapkamers, voor een woning met hellend dak waaronder je een vierde slaapkamer, bureau of hobbyruimte kan inrichten of voor een appartement met 1, 2 of 3 slaapkamers met grote leefterrassen.

Energiezuinig en een energiepeil lager dan wettelijke E54 norm

Bij het ontwerp van woningen en appartementen besteedt Durabrik steeds veel aandacht aan degelijkheid, optimaal ruimtegebruik en betaalbare leefkwaliteit. Met compacte vormen en efficiënt materiaal- en energiegebruik wil het bedrijf het energiepeil van de  woningen zo laag mogelijk houden. Voor het project Scheldehof werd gekozen voor een zeer efficiënte beschermende ‘schil’ waardoor de wooneenheden dan ook een energiepeil lager dan E54 halen. En dat is beter dan wettelijk verplicht. Voorts beschikt iedere huis of appartement over een erg gedegen ventilatiesysteem type D. De huizen beschikken op het gelijkvloers over vloerverwarming, de slaapkamers worden dan weer verwarmd via een naverwarmingsbatterij op de ventilatie. De circulatie van warme lucht zorgt voor een goede en snelle opwarming. Dit verwarmsysteem zorgt ervoor dat elke energiebesparende investering die je eventueel later doet (zonnepanelen, warmtepomp,...) ook echt efficiënt is. Zo krijg je een aangenaam leefcomfort, beperkte energie- uitgaven en je draagt zorg voor het milieu.

Wat volgt

De wegeniswerken van de eerste fase zijn sinds januari aan de gang.  Ook de bouwwerken van de meergezinswoning aan de Dendermondsesteenweg zijn reeds gestart en de werken van de sociale bouwblok starten eerstdaags.

Momenteel zit de eerste fase van 3 fases in verkoop : deze omhelst het appartementsblok Scheldehof aan de Dendermondsesteenweg, 20 woningen  en de 2 urban villa’s aan de Schelde, Residentie Scala genoemd. 

De verkoop vlot zeer goed : een ruime helft van de woningen en de appartementen hebben reeds een koper gevonden.

In een notendop

  • Bouwheer: Durabrik
  • Architect: Geert Berkein
  • Omvang:  75.000m2
  • Aankoop site: sept. 2012
  • Bouwwerken: start 2015 – 2020

Ann Ramaekers

oSérieux! PR agency

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Durabrik

Durabrik is het bedrijf achter de totaalaannemers Durabrik (nieuwbouw), Victor (renovatie) en Ecopuur (duurzame gebouwtechieken). Binnen Durabrik is ook een afdeling werkzaam die zich specifiek richt op overheden en publieke opdrachtgevers: Durabrik Publieke Samenwerking.

Durabrik creëert toekomstgerichte woonoplossingen vanuit ieders behoefte aan levenskwaliteit en kan zich vandaag met 50 jaar ervaring, een vaste waarde in de bouwsector noemen. Een team van 230 vaste medewerkers realiseert een jaaromzet van 99 miljoen euro. Joost en Claudia Callens staan als tweede generatie in dit familiebedrijf aan het hoofd. De hoofdzetel langs de E40 in Drongen is een blikvanger die gekenmerkt wordt door een unieke inspiratieruimte en door het blanco huis, geïntegreerd in de hoek van het gebouw. Het opvallende gebouw staat symbool voor de onderscheidende identiteit van het bedrijf.

De bedrijfsidentiteit van Durabrik wordt ontwikkeld door een progressief HR beleid. De expertise in bouwen wordt gecombineerd met een heel menselijke aanpak, waarin zowel de klant als de medewerker zich voor 100% betrokken voelt. Want bouwen begint bij mensen! Respect en vertrouwen, Ontplooiing en Ontwikkeling, Samenwerken, Innovatief ondernemen en Eigenaarschap (ROSIE) vatten de vijf bedrijfswaarden samen die uitgedragen worden door alle Durabrik medewerkers, van de metser over de bouwadviseur tot de ingenieurs. Vanuit de positieve kracht van medewerkers streeft het bedrijf naar de hoogst mogelijke klantentevredenheid.

Door zijn mensgerichte en innovatieve aanpak weet Durabrik zich te onderscheiden binnen de bouwsector. Zo werd de groep voor haar personeelsbeleid bekroond met de titel "Vlaamse HR Ambassadeur 2015' en kregen ze in 2017 van Vlerick het certificaat “Great place to work”. In 2016 werd het kwaliteitsbeleid van Durabrik beloond met de Kwinta Business Excellence Award. In 2017 werd Joost Callens, ‘CSR professional of the year’ voor het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf.

Neem contact op met

Landegemstraat, 10 9031 Drongen

09 280 60 60

www.durabrik.be